Billeder taget af Bertel Bolt

Tandudtrækningsprotese

Naturlige tænder som ikke længere kan bevares, kan erstattes med en tandudtrækningsprotese også kaldet en immidiatprotese. Det vil sige at tandprotesen fremstilles og gøres færdig op til tandudtrækning hos din egen tandlæge. Efter tandudtrækning placeres den færdige tandprotese i munden og fungerer dermed som et slags plaster. Hullet efter tanden lukkes af tandprotesen og sårene i munden holdes rene. Det giver en hurtigere ophelingsperiode og gummerne bevares bedst muligt. Med en tandudtrækningsprotese går du derfor på intet tidspunkt uden tænder. Den fremstilles så den så vidt muligt bevarer dit naturlige udseende og kan gengive særlige kendetegn.

 

Gummerne vil efter tandudtrækning langsomt svinde ind. Derfor vil der være behov for efter justering af tandprotesen i det efterfølgende halve til hele år.

 

Har man fået en tandudtrækningsprotese kan jeg indenfor en time nemt og hurtigt fylde tandprotesen op svarende til det som gummen er svundet. Det kalder vi en midlertidig (provisorisk) omsætning og gøres typisk 1-3 gange i de efterfølgende 1-10 mdr. Denne type foring er midlertidig, da materialet er svagere og mere modtagelig overfor plak, tandstens belægninger og misfarvninger.

 

Efter 6-12 måneder kan det blive nødvendigt at lave en permanent omsætning af tandprotesen. Det kaldes en duplikering eller en rebasering. Ved duplikering skal du undvære din tandprotese i 24 timer. Ved rebasering kan det klares på blot 8 timer.  Med en duplikering/rebasering får du en tandprotese der sidder bedre og er næsten m ny.